Go to Top

Evolutia bolii, complicatii, mortalitate

Dintre persoanele infectate cu VHC, aproximativ 20% se vindecă spontan, dar la restul afecțiunea se cronicizează. Hepatita C cronică produce deteriorarea progresivă a ficatului. Principalii indicatori de referință ai acestui proces sunt nivelul fibrozei și al activității necroinflamatorii(2). Studiile sugerează că riscul de progresie către stadii avansate de fibroză, ciroză sau cancer hepatic este semnificativ. Potrivit estimărilor Institutului Național pentru Excelență Clinică din Marea Britanie (NICE), aproximativ 30% din bolnavii de HepC dezvoltă ciroză în decurs de 20-30 de ani de la infectare, iar o parte din aceștia hepatocarcinom(3). Mortalitatea asociată cu fazele cirozei decompensate și cancerului hepatic este între 10% și 40% anual. Un bărbat pierde, în medie, 12 ani de viață din cauza decesului din ciroză, iar o femeie circa 6 ani. În cazul decesului cauzat de hepatocarcinom, bărbații pierd 13 ani, iar femeile 10 ani(4).

Două studii realizate în Statele Unite ale Americii și Franța, bazate pe incidența cazurilor de hepatită acută non-A și non-B (în anii 70-80)(5) și, respectiv, pe mortalitatea cauzată de HepC în rândul a trei grupe de vârstă, au încercat să calculeze numărul de pacienți infectați în trecut, cu scopul de a estima prevalența viitoare. Concluziile au fost similare, și anume că, în ciuda reducerii recente a incidenței, prevalența și mortalitatea din HCV vor atinge apogeul între anii 2020 și 2025, cu valori de trei-patru ori mai mari decât în present(6). O asemenea situație va genera presiuni foarte mari asupra resurselor sistemelor de sănătate – ca rezultat al numeroaselor cazuri în stadii avansate și cererilor de transplant -, dacă pacienții respectivi nu sunt identificați și vindecați între timp.

Deși rămâne asimptomatică pe parcursul mai multor ani, hepatita C are consecințe importante asupra stării de sănătate a celor infectați, asupra sistemelor de asigurări de sănătate și asupra societății și economiei, în general. Pacienții în faze avansate de ciroză sau hepatocarcinom prezentă complicații frecvente, iar costurile suportate de asigurători pentru serviciile medicale furnizate în spitale sunt importante. Cheltuielile însumate pe parcursul a câtorva ani cu un pacient cu internări, comorbidități și complicații multiple pot depăși valoarea tratamentului antiviral propriu-zis(7).

În stadiile avansate ale hepatitei C, se produc complicații: în ciroza decompensată ficatul nu-și mai realizează funcțiile normale, rezultând, printre altele, ascita, varicele esofagiene și encefalopatia hepatică. În plus, pacienții cirotici sunt expuși riscului de cancer la ficat(10).

Simptomele asociate cu hepatita C până în faza cirozei compensate pot fi rezolvate numai prin vindecare cu tratament antiviral. În cazul fazelor avansate de ciroză și hepatocarcinomului, soluția este, de cele mai multe ori, transplantul de ficat, o procedură extrem de costisitoare și care nu garantează vindecarea pacientului, existând riscul crescut al reinfectării organului transplantat

 

Lista abrevierilor

Resurse utile

Referințe și bibliografie