Go to Top

Prevalenta (oameni deja infectati) si incidenta (rata de infectare actuala) in Romania

În prezent, nu există date certe cu privire la numărul persoanelor infectate cu VHC din țara noastră, deoarece nu au fost făcute eforturi sistematice oficiale de depistare și nici nu a fost înființat un registru național al hepatitei C. Totuși, cercetări epidemiologice recente indică o rată a prevalenței de 3,23%(20), ceea ce ne situează pe un nedorit loc fruntaș într-un clasament al statelor Uniunii Europene. Având în vedere populația rezidentă la momentul efectuării cercetării citate, putem estima un număr de circa 600.000 de români infectați, din care 80% – 90% cu HepC în fază cronică. În lipsa unui registru național, numărul celor depistați cu VHC este necunoscut. La fel, incidența transmiterii virusului este deocamdată incertă, deoarece majoritatea cazurilor noi de infectare sunt asimptomatice și rămân necunoscute.

Concluziile cercetării epidemiologice citate și numărul mare al persoanelor estimate a fi infectate indică faptul că, în România, hepatita C nu este localizată în anumite grupuri, ci afectează toate categoriile sociale, vârstele, zonele geografice și mediile de rezidență.

După cum se poate constata din tabelul 1, prevalența este mai ridicată în grupa de vârstă peste 60 de ani. Totuși, din punct de vedere numeric, cele mai multe persoane infectate sunt încă la vârsta activă profesional.

tabel1

 

Per total, studiul prof. Liana Gheorghe a constatat o prevalență mai mare în rândul femeilor (3,5%, față de 2,85% bărbații) și în mediul rural (3,8%, față de 2,7% în mediul urban)(21). Cele mai frecvent indicate căi de transmitere au fost – în ordine – procedurile chirurgicale, transfuziile de sânge și inoculările efectuate la domiciliu.

În 2009 erau estimate 88.000 de cazuri de ciroză și 1.700 de cazuri de hepatocarcinom cauzate de HepC. Estimarea realizată într-unul din studiile deja citate anticipează o creștere la 130.000 și, respectiv, 2.700 de asemenea cazuri în anul 2030(24).

casuta1

 

Lista abrevierilor

Resurse utile

Referințe și bibliografie